Kan ik mijn huis verhuren in Amsterdam?

Eigenaren verhuren vaak hun tweede huis in Amsterdam. Helemaal gek is dat natuurlijk niet omdat de huurders bereid zijn hoge huurprijzen te betalen en het woning aanbod is schaars.

Gelukkig gaat het vaak goed tussen de huurder en verhuurder. De huur wordt keurig op tijd betaald en de waarborgsom komt tijdig terug. Kortom, meestal is er geen vuiltje aan de lucht.

Toch gebeurt het nog weleens dat de huurder gaat onderverhuren aan andere mensen of de huurder de woning aanbiedt via verhuursites als Airbnb of Booking.com. Heikens Advocatenkantoor kan u dan zeker helpen om dit soort illegale situaties op te lossen. Het huurrecht is voor ons team een bekend terrein.

Waarom krijgt de eigenaar een boete van de gemeente?

Als je als eigenaar niet tijdig bent opgetreden tegen de illegale onderhuur en/of Airbnb kan je van de Gemeente Amsterdam een fikse boete krijgen. Deze boetes zijn niet mals. Hoewel de overtreder de huurder is, geeft de Gemeente Amsterdam ook de boete aan de eigenaar, tenzij u als eigenaar kunt aantonen er alles aan gedaan te hebben om deze illegale situatie te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan tussentijdse controles en de juiste controle bij aanvang van de huurovereenkomst. Daarnaast kan natuurlijk een deugdelijk huurovereenkomst veel ellende voorkomen.

Kortom, heel vaak zijn er goede argumenten waarom u als eigenaar de boete niet hoeft te betalen. Uiteindelijk beslist de rechter, maar we zien wel steeds meer duidelijkheid waar de verantwoordelijkheid ligt van de eigenaar.

De boete is bestuursrecht

Omdat de Gemeente u een boete geeft, kunt u tegen de boete in bezwaar bij de Gemeente. Dit rechtsgebied valt onder het bestuursrecht waarbij in de procedure geen risico loopt op veroordeling in de proceskosten mocht u onverhoopt verliezen. Het bestuursrecht is relatief risicoloos procederen.

Mocht u het niet eens zijn met de beslissing op het bezwaar dan kunt u naar de bestuursrechter. Dit moet u doen binnen zes weken!

Wat kan Heikens Advocatenkantoor voor u betekenen?

Het team van Heikens Advocatenkantoor helpt u graag bij het maken van bezwaar en staat u bij in het beroep bij de bestuursrechter. Marcel Heikens is advocaat in Amsterdam en doet veel bestuursrecht zaken.